NOVETATS

Maig 2018 | Les ABS de Torredembarra i de l'Arboç celebren 20 anys de servei a la ciutadania

Els professionals d'ambdues Àrees Bàsiques de Salut presten atenció primària i comunitària a les zones del Baix Gaià i Baix Penedès Interior

Els serveis d'atenció primària són la primera porta d'accés al sistema sanitari. Els CAP i els consultoris són punts neuràlgics de l'activitat social de la gran majoria de municipis del territori, un fet que s'ha anat consolidant en les darreres dècades gràcies al model assistencial estructurat en Àrees Bàsiques de Salut (ABS). Ara fa tot just vint anys (maig de 1998) aquest model d'atenció sanitària de proximitat es va encetar a les zones del Baix Gaià i el Baix Penedès Interior

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Abril 2018 | L'atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla, premiada per la seva qualitat assistencial

La fundació Avedis Donabedian reconeix el servei  desplegat per l'organització als municipis del Tarragonès i del Baix Penedès

L'atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla ha rebut recentment el Premi Sanofi atorgat per la Fundació Avedis Donabedian a la qualitat assistencial. Es tracta d'un reconeixement d'àmbit estatal que certifica els esforços realitzats per l'organització durant els darrers anys en la millora dels serveis prestats a través de les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades al nord de la demarcació de Tarragona

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Abril 2018 | El nou consultori de Segur de Calafell celebra el seu primer any de funcionament

El nou equipament ha donat resposta al creixement demogràfic a la zona amb unes instal·lacions modernes i funcionals

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Gener 2017 | Edgar Zaballos, nou coordinador mèdic de l'ABS de Calafell

Entrevista al nou responsable de coordinar els equips mèdics de primària a una de les zones més poblades del Baix Penedès

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Novembre 2017 | L'Atenció Primària, cabdal en la detecció de trastorns alimentaris en menors d'edat

L'ABS de Calafell crea un protocol d'actuació per a casos en menors d'entre 7 i 14 anys

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

setembre 2017 | L'ABS de Torredembarra promou l'activitat física entre els professionals sanitaris

Jornada sobre la importància de prescripció de l'activitat física entre la ciutadania

Aquest dissabte 30 de setembre el pavelló municipal de Torredembarra serà escenari d'una trobada dels professionals sanitaris de l'ABS de Torredembarra per incidir en la importància de l'exercici físic com a eina per a millorar la salut de la població.

Cada àrea bàsica de salut i centre sanitari adscrit a la Xarxa de Santa Tecla disposa de professionals de l'àmbit de l'assistència primària que treballen per difondre i informar dels beneficis de l'activitat física en la salut de les persones, dins del programa PAFES (Pla d'Activitat Física i Esport Salut, impulsat per la Generalitat de Catalunya a tots els centres sanitaris del país). Sovint però, els mateixos professionals sanitaris encarregats de fer que aquests consells arribin a la ciutadania, no en coneixen els beneficis i no els practiquen d'una manera regular.

El doctor Juan Muñoz, metge de primària del CAP de Torredembarra, explica que «des de la Primària pensem que és molt important que els professionals que han d'aconsellar els seus pacients que portin una vida activa n'han de conèixer els beneficis i parlar amb coneixement de causa. Però ens hem adonat que hi ha molts metges que no fan activitat física d'una manera regular; de fet, hem investigat per saber si hi ha algun estudi fet sobre aquest hàbit entre els facultatius i ens hem adonat que no n'hi ha cap ni un. I l'únic que hem trobat fa referència a estudiants de medicina i conclou que aquests realitzen esport en menys mesura que els estudiants d'altres matèries», conclou el metge.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Juliol 2017 | Reportatge sobre el consultori d'Albinyana, un petit municipi del Baix Penedès

«Als pobles com el nostre, el metge és un més de la família»

Quatre dones de quatre generacions d'una mateixa família expliquen la seva relació amb el consultori mèdic d'Albinyana i els seus professionals. Als nuclis poblacionals més petits, el centre de salut és un punt de trobada diari per a veïns i veïnes. 

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

juny 2017 | La Xarxa de Santa Tecla s'implica en la Setmana de la Salut a Vila-seca

Com cada mes de juny, es programen actes de sensibilització al voltant dels centres de salut del municipi

Fa més de vint anys que Vila-seca celebra la Setmana de la Salut, un esdeveniment que implica de manera transversal l'administració, la ciutadania, el teixit associatiu i els serveis sanitaris amb l'objectiu de fer pedagogia i dinamitzar totes aquelles conductes que afavoreixen la salut de les persones

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

sala2

març 2017 | Nou equipament sanitari per a la ciutadania de Segur de Calafell

El nou equipament, dissenyat i gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, entra en funcionament el 20 de març

La ciutadania de Segur de Calafell disposa des d'aquest mes de març de 2017 d'un nou consultori adaptat a l'important creixement demogràfic de la zona dels darrers anys. El nou dispositiu millora l'anterior en espai, llum natural, funcionalitat i serveis. 

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Maqueta del nou centre sanitari que donarà servei a la zona del Botafoc del Vendrell a partir de l'estiu de 2018

desembre 2016 | Nou CAP i Centre d'Hemodiàlisi a la zona del Botafoc del Vendrell

El nou equipament, dissenyat i gestionat per la Xarxa de Santa Tecla, estarà operatiu l'estiu de 2018

El passat dimecres a la tarda, a la sala de plens de l'Ajuntament del Vendrell, va tenir lloc la presentació del projecte de construcció del CAP del Botafoc, que va anar a càrrec del gerent de la Xarxa Sanitària i Social de Santa Tecla, Joan Maria Adserà; el regidor de Salut, Ferran Trillas, i l'alcalde del Vendrell, Martí Carnicer.  

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

premi

novembre 2016 | Acreditació amb excel·lència per a l'atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla

Les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la institució al Tarragonès i el Baix Penedès recullen l'acreditació

Una nodrida representació de l'equip d'atenció primària de la Xarxa de Santa Tecla va recollir la setmana passada, de mans del conseller de Salut, els certificats de la Generalitat que acrediten l'excel·lència de les sis Àrees Bàsiques de Salut (ABS) gestionades per la institució a les comarques del Tarragonès i el Baix Penedès.  

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Les infermeres Núria Rofes i Carme Fontgivell són els referents en diabetis al CAP de Vila-seca./Cedida

 

novembre 2016 | III Setmana de la Diabetis al CAP de Vila-seca

Sota el lema «Ull amb la diabetis. Actua avui per canviar el demà», el dia 14 de novembre es faran diferents activitats al centre sanitari

El 14 de novembre és el Dia Mundial de la Diabetis, que aquest any té com a lema «Ull amb la diabetis. Actua avui per canviar el demà». El CAP de Vila-seca s'adhereix a la campanya celebrant la 3a Setmana de la Diabetis amb el suport de l'Ajuntament de Vila-seca.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Nadó nascut a l'Hospital de Santa Tecla / Foto: Tomàs Varga

 

novembre 2016 | Lactància materna: clau per al desenvolupament sostenible

Els centres de la Xarxa Santa Tecla celebren la setmana de la lactància materna del 7 al 10 de novembre.

Els hospitals de Santa Tecla i del Vendrell així com les àrees bàsiques de salut de la Xarxa celebren la setmana de la lactància del 7 al 10 de novembre. Xerrades i tallers conformen un programa d'actes encaminats a donar a conèixer els beneficis de l'alletament matern a tots els públics.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

operacio

octubre 2016 | CMA, la cirurgia eficient

La cirurgia major ambulatòria té un cost entre un 25% i un 68% menor que la cirurgia amb ingrés.

L'any 1990 l'hospital de Santa Tecla incorporava, de la mà del doctor Francesc Marsal i el seu equip,  un procediment quirúrgic que permetia intervenir sense necessitat d'ingrés hospitalari. Des d'aleshores, la Cirurgia Major Ambulatòria (CMA), que és com es coneix aquest sistema, s'ha anat implantant-se i creixent a tota la Xarxa de Santa Tecla. 

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

bdnf-depresion

octubre 2016 | Els CAP del Vendrell i Vila-seca, pioners en psicoeducació grupal

L'activitat dóna eines als pacients perquè superin aquests estats lleus o moderats de depressió i angoixa.

La psicoeducació grupal està inclosa dins de la Ruta Assistencial de la Depressió com una eina de tractament de les depressions lleus i moderades i de les angoixes. És un tractament en grup que duen a terme alhora una infermera i una psicòloga i que està obtenint bons resultats entre pacients que pateixen patologies mentals lleus o moderades. 

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

depre

octubre 2016 | El metge de família, fonamental per a la detecció precoç de la depressió

La Ruta Assistencial de la Depressió fixa el ‘modus operandi' dels professionals mèdics del territori davant possibles malalts.

El Dia Europeu de la Depressió se celebra aquest dijous 6 d'octubre amb un objectiu clar: recordar a la ciutadania la importància del diagnòstic precoç també en aquest camp. «Quan els símptomes estan molt agreujats o hi ha molt malestar general, la gent tendeix a inhibir-se, a aïllar-se… i, moltes vegades perdem la possibilitat d'intervenir». 

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

juliol 2016 | 25 años de atención sanitaria para el turismo en la Costa Daurada

En julio de 1991, ICS y Santa Tecla impulsaron el primer refuerzo de verano en municipios turísticos de Baix Penedès y Tarragonès.

Hasta 1991, los principales municipios turísticos de la Costa Daurada como Torredembarra, Altafulla, Roda de Berà, el Vendrell o Calafell disponían tan solo de pequeños dispensarios médicos, insuficientes para cubrir las necesidades de una población que durante los meses de verano podía incrementarse hasta un 300%.

Llegiu més a la web de Diari de Tarragona

 

El turisme triplica l'activitat als CAP de la Costa Daurada durant l'estiu

juliol 2016 | El turisme triplica l'activitat als CAP de la Costa Daurada durant l'estiu

Els centres d'atenció primària de les destinacions turístiques superaran les 50.000 urgències ateses durant aquests mesos de calor.

Un total de 20 centres d'atenció primària del Camp de Tarragona han participat en la realització d'un estudi sobre el comportament de fumadors i fumadores després de la realització d'una espirometria als centres de salut. Segons l'estudi, fer la prova duplica tant el nombre de casos d'èxit en l'objectiu de deixar de fumar com en la intenció dels pacients d'abandonar el consum de tabac.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

juny 2016 | Els centres sanitaris de Tarragona recullen menjar per al Banc dels Aliments

Els productes recollits es donaran al centre de distribució d'aliments que Càritas té al barri de Sant Salvador i a l'Associació Joventut i Vida.

Els proveïdors sanitaris de la ciutat de Tarragona impulsen a partir d'aquest dilluns i fins al 23 de juny una recollida d'aliments en hospitals i centres sanitaris, per col·laborar amb la campanya 'La fam no fa vacances' del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona. 

Llegiu més a la web de Diari de Tarragona

 

xarxa santa tecla, ambulatoris, teleconsulta

maig 2016 | La Xarxa Santa Tecla aplica la teleconsulta amb l'especialista des dels ambulatoris

Metges de família i especialistes treballen plegats gràcies a la comunicació ‘on-line'.

Les noves tecnologies milloren la resolució i l'eficiència de l'atenció primària al Baix Penedès i al Tarragonès Nord. Metges de família i especialistes treballen plegats gràcies a la comunicació ‘on-line' i solucionen més del 60% dels casos atesos a les àrees bàsiques de salut.

 Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

llar-infants-cesar-august

maig 2016 | Nou consultori i centre de serveis per a la gent gran a les Peces

L'edifici inclou també un centre de serveis per a la gent gran.

 Aquest nou equipament, que servirà com a centre de serveis per a la gent gran, ha estat construït gràcies a les aportacions de la Generalitat, la Diputació de Tarragona i fons propis de l'Ajuntament albinyanenc.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

L'equip sanitari d'un consultori està integrat per un facultatiu, personal d'infermeria i personal administratiu. Entre els tres professionals s'encarreguen de vetllar per la salut pública de la població i el seu entorn. Imatge del consultori del Catllar.

octubre 2015 | Consultoris rurals, cabdals en el sistema sanitari del territori

Els centres de salut de les poblacions més petites són la porta d'accés al sistema sanitari per a milers de ciutadans.

Quan parlem de sanitat acostumem a fer-ho dels hospitals, de les sales d'operacions, de les noves tecnologies aplicades a la praxi mèdica, de les llistes d'espera quirúrgiques… Però poques vegades es parla d'una peça clau del sistema sanitari com són els consultoris mèdics...

 Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

Anem-a-Caminar-3

juny 2015 | Una seixantena de caminadors dels CAP de Tarragona i Reus visiten la Tàrraco romana

Els programes d'exercici físic i activitat sociocultural Anem a Caminar i Pas a Pas fan la trobada de fi de curs als principals monuments romans.

Aquest matí ha tingut lloc a Tarragona la cloenda de curs dels programes Anem a Caminar, de les Àrees Bàsiques de Salut (ABS) de Tarragona, i Pas a Pas, de les ABS de Reus, que tenen com a objectiu promoure l'exercici físic i les activitats socioculturals entre els usuaris dels centres d'atenció primària que gestiona l'Institut Català de la Salut (ICS) en el territori.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn

 

vilaseca

abril 2015 | Exemple de l'abordatge de la salut mental des del CAP

El centre vila-secà disposa de consultes amb un psicòleg i un psiquiatre que treballen diàriament amb els equips de primària.

El Centre de Salut de Vila-seca és un centre pioner al territori pel que fa a la incorporació de l'atenció psiquiàtrica i psicològica en l'àmbit de l'atenció primària. Des de la seva posada en marxa, la primavera de 2012, el centre disposa de consultes amb un psicòleg i un psiquiatre que treballen amb els equips mèdics i assistencials del centre.

Llegiu més a la web del Notícies Tgn